Voordelen van een groendak
Een groen dak is een goede keuze voor iedereen die graag economisch-, ecologisch-, en maatschappelijk bewust is. Niet alleen is het een mooi gezicht, maar een groen dak heeft ook allerlei praktische voordelen. Zo houdt een groen dak water vast, zorgt het voor een schonere lucht, verhoogt de biodiversiteit en brengt hiernaast nog veel meer voordelen met zich mee. Groene daken zorgen voor klimaatbestendige en natuur-inclusieve gebouwen. 

Naast de praktische voordelen brengt een groen dak ook een veel prettiger gevoel met zich mee. Hieronder hebben we alle voordelen op een rijtje gezet. 

Waterretentie
Waterretentie betekent letterlijk: “ophouden van water”. Een groen dak zorgt dus voor een langzamere afvoer naar het riool door water vast te houden. Het water wordt langzaam gezuiverd en de plantjes verbruiken een deel van het water waardoor de piekbelasting op het riool flink wordt verminderd. 
Constante luchtzuivering
Net als andere planten zorgt een dak vol met sedum ervoor dat er fijnstof uit de lucht wordt omgezet van CO2 naar zuurstof. Hierdoor zorgt een groen dak voor een schonere lucht en draagt u bij aan de luchtzuivering.
Lagere omgevingstemperatuur
Planten absorberen ongeveer 50% van het zonlicht, waardoor er een koeler en aangenamer klimaat wordt gecreëerd. Daarbij werkt een groen dak ook isolerend. Hierdoor blijft de temperatuur in huis lager tijdens de zomermaanden en hoger in de winter.
Positief effect op zonnepanelen
Een groen dak zorgt voor isolatie, waardoor de temperatuur op het dak koeler blijft. Dankzij een koeler dak kunnen zonnepanelen een hoger rendement opleveren. In sommige gevallen scheelt het wel 11%.
Dempt geluid
Waar een groen dak werkt als isolatie tegen warmte, werkt het tegelijk als geluidsisolatie. Het werkt als een geluidsbarrière op uw pand. Het omgevingsgeluid wordt minder, zowel binnen het pand als buiten.
Duurzamer dak
Een groen dak staat bloot aan weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen. Het resultaat is dat uw dak hiertegen wordt beschermd. De levensduur van het dak wordt hierdoor verdubbeld of zelfs verdrievoudigt. Zo heeft u de investering in een groen dak binnen 8 tot 21 jaar terugverdiend. 
Hogere pandwaarde
Waar vele verbeteringen aan een pand niets doen met de waarde, zorgt een groen dak voor een waardevermeerdering. De combinatie van uitstraling, verlaagde energiekosten en de hogere duurzaamheid van het dak zorgt hiervoor.
Positieve bijdrage biodiversiteit
De plantjes die worden gebruikt voor een groen dak hebben een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. De Sedum plantjes trekken insecten en bijen aan, waardoor het ook een betere leefomgeving wordt voor vogels.
Brandwerend
Doordat de plantjes veel vocht bevatten en een groen dak goed is voor de waterretentie, creëert u een brandwerende laag.  
Verhoogt welzijn 
Groen doet een mens goed, dus leven en werken in een groene omgeving verhoogt het welzijn van iedereen. Een groen dak zorgt voor een mindere mate van stress en biedt ontspanning.
Healing environment
Een “healing environment” is een omgeving die zich erop richt om het welzijn van patiënten, werknemers en familie te bevorderen. Een groen dak draagt hier zijn steentje bij. In een groene omgeving is bijvoorbeeld de pijntolerantie hoger.
Erosiewering
Een groen dak zorgt voor een solide en erosiewerende bovenlaag. Deze laag vangt alle klappen op die het dak normaal te verduren krijgt. Op daken waar veel wind staat zorgt het groene dak ervoor dat de ondergrond bij een storm niet wegwaait.

Is mijn dak geschikt voor een groendak?
Bijna elk dak is geschikt voor de toepassing van een groen dak. Woningen met een plat of hellend dak, schuren, carports, garages of tuinhuisjes, voor elke type dak zijn de juiste producten beschikbaar. De dakbelasting dient minimaal 80kg/m2 te zijn voor een reguliere groen dak oplossing, 45kg/m2 voor een lichtgewicht-oplossing. Dit kunt u navragen bij uw architect of constructeur.

Subsidie op uw groendak
De aanleg van groene daken wordt door steeds meer gemeenten gestimuleerd door het beschikbaar stellen van subsidie. Wilt u weten of uw gemeente ook subsidie geeft op het plaatsen van een groendak? Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.